Dacă locuiești la casă și ai parte de o mansardă, atunci te poți considera o persoană norocoasă. De ce facem această afirmație? Simplu, pentru că mansarda poate fi un spațiu extrem de versatil și plin de personalitate. Este un loc minunat pentru a crea o cameră de oaspeți, un birou acasă sau chiar un loc de joacă pentru copii. Amenajarea unei mansarde poate fi o sarcină complicată, dar cu puțină planificare și câteva idei bune, vei avea un spațiu nou și unic în casa ta, și de aceea avem și noi câteva tips-uri pentru tine.

Alege un stil și o temă

Pentru a crea un spațiu armonios, este important să alegi un stil și o temă care să te reprezinte. Poți opta pentru un stil minimalist, industrial, boem, clasic sau orice alt stil care vă place. De asemenea, o temă care să te inspire, cum ar fi o temă marină, rurală sau urbană este la fel de importantă.

Ține cont de forma și dimensiunea mansardei

Mansarda are de obicei forme și dimensiuni neobișnuite, așa că trebuie să te adaptezi spațiului disponibil. Dacă mansarda are un tavan înclinat, folosește-te de această această caracteristică pentru a crea o cameră cu o atmosferă primitoare. Poți instala rafturi sau dulapuri sub pantele acoperișului pentru a economisi spațiu. Nu uita nici de existența unor ferestre de mansardă pentru a aduce lumină naturală și pentru a îmbunătăți ventilarea.

O zonă de relaxare

Acest spațiu poate fi un loc minunat pentru a crea o zonă de relaxare pentru toți cei ai casei. În acest sens poți adăuga o canapea confortabilă, un fotoliu și o masă mică pentru a te bucura de o ceașcă de ceai sau de o carte bună. Pentru a crea o atmosferă primitoare, mai adaugă multe perne, pături și alte elemente de decor care să vă placă tuturor celor din casă.

Amenajează o zonă de lucru

Dacă vrei să creezi un birou acasă, mansarda poate fi locul perfect pentru aceasta. Tot ce trebuie să faci este să aduci aici o masă de birou, o bibliotecă și un fotoliu confortabil. De asemenea, eventual poți încerca să montezi un birou pliabil pentru a economisi spațiu. În plus, nu uita că ai nevoie și de acele elemente de decor care să te inspire și să te motiveze, cum ar fi tablouri, plante sau obiecte de artă.

Folosește culorile potrivite

Culorile pot influența atmosfera din mansardă. Pentru a crea un spațiu luminos și aerisit, se recomandă folosirea culori deschise, cum ar fi alb, crem sau bej. De asemenea, nu uita de acele accente de culoare, din nuanțe mai intense, cum ar fi roșu, albastru sau verde, pentru a crea un efect vizual interesant și atrăgător. Folosirea culori contrastante pentru a crea un accent puternic și pentru a scoate în evidență anumite elemente, cum ar fi un perete sau o piesă de mobilier este un truc al specialiștilor în amenajări interioare pe care îl poți folosi și tu.

Mobilierul potrivit contează enorm

După cum probabil știi, mansarda poate avea un spațiu limitat, așa că este important să alegi mobilierul potrivit. O alegere bună sunt acele  piese de mobilier multifuncționale, cum ar fi un pat pliant sau o masă care poate fi pliată și depozitată după utilizare. De asemenea, poți utiliza mobilier personalizat, cum ar fi dulapuri sau rafturi, pentru a maximiza spațiul de depozitare și pentru a economisi spațiu.

Elemente de decor, pentru un plus de personalitate

Elementele de decor sunt cele responsabile pentru un plus de personalitate și stil în mansardă. Așadar, ai nevoie de covoare, perne, pături și perdele pentru a aduce textură și culoare în spațiul pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, poți utiliza lumânări, plante sau fotografii pentru a adăuga un plus de frumos locului.

Iluminarea potrivită contează enorm

Chiar dacă nu crezi, și iluminatul are rolul lui bine stabilit în amejarea mansardei. Pentru a crea un efect de iluminare naturală, poți instala ferestre de mansardă. De asemenea, nu uita că este nevoie și de lămpi de perete sau lămpi de podea pentru a adăuga lumina necesară în spațiu. Este important să alegi iluminarea potrivită în funcție de activitatea pe care o vei desfășura în mansardă.

Planifică bine bugetul

Amenajarea unei mansarde poate fi costisitoare, așa că este important să planifici bine bugetul. Poți economisi bani utilizând mobilierul și elementele de decor existente în casă sau cumpărând elemente de decor la mâna a doua. De asemenea, profit de reduceri sau oferte pentru a cumpăra elementele de care ai nevoie la un preț mai mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *